Güzel adetlerimizi unutmayalım, bebek doğunca konuklara ,anneye lohusa şerbeti yapmak (kaynar) ” Bebeğin kırkını çıkarmak , mevlit okutmak. Diş buğdayı pişirmek. İlk saç kesme, v,s …
Bunlar kimilerine saçma gelebilir ama; bence hayatı renklendiren etkinlikler. Unutmayalım. Büyük şehirler de zor olsa da.(Mesela son yıllarda ”kına geceleri çok moda oldu . Ne güzel!) Aile için de küçük bir kutlama olsa da yapılmalı..
Bebeği büyürken izlemek dünyanın en güzel işi bana göre.. İlk diş,ilk adım, ilk sözcük kadar insanı mutlu şey olamaz herhalde.
Bebeğin ilk dişi görününce ,ilk gören kimse ,bebeğe mutlaka bir hediye almalı, bir zıbın, bir hırka, gibi. Hatta altın. Son torunumun ilk dişi göründü onun için bir tabakta olsa diş buğdayı yaptım. Büyük abisinin 4 cü doğum günün de onun da ilk dişini kutladık.
Bir -iki avuç buğday haşlanıp pişince hafifçe açılır ,çatlar.Bunun gibi, bebeğin dişlerinin de etinden kolay çıkacağına inanılmış!? ..
Hedik , komşulara dağıtılır, tabak boş verilmez , küçük,hediyeler konur içine.
Diş buğdayı, bol kuru meyve şekerli olduğu için ayrıca şeker gerekmez. Ama daha da şekerli sevenler biraz toz şeker veya bal ilave edebilirler.
Daha önceleri (köyler de hala yapılıyor) Her aile kendi tüketeceği bulgur için; buğdayı büyük kazanlar da , haşlar .damlar da kuruturlardı .https://www.nursendogan.com/2011/01/koyde-bulgur-yapimi/ Haşlanmış sıcak buğday komşulara birer tabak verilirdi. ” HEDİK” denir buna. Ben üzerine hafif toz şeker ekilmiş buğdayı çok severdim.
Anadolu da haşlanmış buğdayı, sadece kıyılmış ceviz içi ile, çay yanında çerez gibi tüketirler.
İşlem görmemiş buğday bulmak şehirlerde zor , belki organik pazarlar da veya dükkanlar da olabilir. Olmasa aşurelik buğday veya iri pilavlık bulgur aynı şey olmasa da kullanılabilir.
MALZEMELER
1 su bardağı işlenmemiş buğday veya iri beyaz pilavlık bulgur
3-4 adet kaysı , kuru incir, hurma
2-3 yemek kaşığı kuru çekirdeksiz üzüm
biraz fındık,fıstık,ceviz içi
çok az tuz,
arzuya göre biraz toz şeker veya bal
1-2 küçük parça tereyağı
Üzerine serpmek için tarçın
HAZIRLANMASI
Buğday kullanıyorsanız ;Buğdayı yıkayın. Bir tencere de üzerine 3-4 bardak su ,çok az tuz ilave edin. En az 5-6 saat bekletin. Sonra buğdaylar yumuşayıp hafif çatlayıp açılıncaya kadar pişirin.
Bulgur kullanırsanız. 2 bardak su ve çok az tuz ile bulgur suyu çekinceye kadar pişirin. Bulgur veya buğday sıcakken 1 yemek kaşığı kadar tereyağı ile karıştırın. Kuru meyveleri küçük,küçük doğrayın ,üzüm ile birlikte Buğdaya karıştırın. Arzunuza göre toz şeker karıştırın. Bir servis tabağına alın. Üzerine irice kıydığınız ,ceviz ,fındık ve fıstığı dağıtın. Arzunuza göre üzerine tarçın serpin. AFİYET OLSUN!
4 cü torunum Derin için yapmıştım.
Bu tabak birinci torunum Ali için yaptığım diş buğdayı
Bu tabakta 2 ci torunum Deniz için yapmıştım.
3cü torunum Sara için yaptığım..
5ci torunum Derya için yaptığım..