Adana usulü imambayıldı. Sarımsaklı yoğurtla sıcak servis yapılıyor. Hafif sulu bir yemek. Özellikle ,yaşını almış Adanalılar bilir ve çok severler.
Patlıcanın onlarca tarifinden biri..Yanın da sade bulgur veya pirinç pilavı ve ızgara köfte ile nefis bir menü olabilir.
Mini Adana patlıcanı veya küçük kemer patlıcanı kullanabilirsiniz. Bazı market ve pazarlar da ‘Japon patlıcanı” diye satılan küçük patlıcanla da güzel sonuç alınıyor. Mini patlıcanlar serviste kolaylık sağlıyor hemde çok güzel duruyor tabakta.
MALZEMELER
7-8 küçük boy patlıcan
1 adet kuru soğan
1 adet domates
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası veya domates salçası
1 çay kaşığı şeker ve tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
SERVİS İÇİN
1 küçük kase yoğurt
2 diş ezilmiş sarımsak
HAZIRLANMASI
Patlıcanların saplarını 1-2 cm kalacak şekilde kesin. Sapları ile patlıcanları alacalı soyun. Saplarından ayrılmayacak şekil de, dörde bölün.
Bir kaseye su doldurun. 1 yemek kaşığı tuz karıştırın. Soyulmuş patlıcanları hemen bu suya bırakın.
10-15 dk sonra sudan alın. İsterseniz bol sıvı yağ da kızartın. İsterseniz 3-4 yemek kaşığı yağı genişçe bir tencereye alın. Patlıcanları sudan alın ,iyice süzdürün. Tencereye dizin. Kapağı kapatın. 3-4 dk orta ateşte kızartın. Patlıcanları çevirin. Tekrar tencerenin kapağını kapatın. 4-5 dk daha pişirin.
Ateşi söndürün. Bu şekilde ,bol yağda kızarmış gibi lezzetli oluyor.
Soğanı ince doğrayın. 2-3 kaşık zeytin yağın da 1-2 dk sarartın. Biber veya domates salçasını ilave edin. Sonra küçük doğranmış domatesleri , tuz,şeker ilave edin. 10 -15 DK pişirin.
Patlıcan dilimleri arasına yerleştirebildiğiniz kadar bu domates karışımı doldurmaya çalısın. Kalan sosu orta kısma yerleştirin. Yarım
bardak suyu yavaşça tencereye akıtın. Sarımsakları doğramadan tencereye ilave edin. Kapağını kapatıp ,hafif ateşte 20-25 dk pişirin.
Yoğurdu çok az tuzla ezdiğiniz sarımsakla karıştırın. Yemeğin yanın da servis yapın. İsteğinize bağlı sıcak veya oda sıcaklığın da, ama asla soğuk servis yapmayın. AFİYET OLSUN!
güzel görünüyor en kısa zanamda yapacagım elinize sağlık
tesekkurler ! tadi da cok guzeldir.yapin..
superrr ellerınıze saglık ..bu sıteyı bugun sans eserı buldugum ıcın kendımı sanslı hıssedıyorum ….yarın bu tarıfı denıcem sonucu yazarımm…
sagol Özgül. yaz bana..
Sevgili Nursen Hanım , çocukluk dönemimin Adana2sından kalan en güzel tdlardan birisidir başkavurması. Hala yaparım ve çocuklarım da çok sever. Tarifinize ek olarak ben babaannemden kalma alışkanlıkla sapı , kabuk kısmını soyarak biraz uzun bırakıyorum .Patlcanın normalde yenen kısmı bittiğinde ise en keyifli ve lezzetli yeri ,sapın altında kalan yeşil şapka gibi kısmın özünü kemik iliği yer gibi tüketmek…muhteşem bir tad…tavsiye ederim
annem vefat ettiğinde evli değildim ve yemek yapmakla ilgilenmiyordum.ama şimdi evliyim ve hep aynı yemeklerden sıkıldım.bu yemeği görünce çocukluk günlerim geldi aklıma.çok teşekkürler ellerinize sağlık.hemen denemeye gidiyorum ben:)
Ne güzel. yapın bana sonucu bildirin lütfen. Yeni yemekler denemekten korkmayın. Alışılmış yemeklerinize yeni lezzetler katın.Şimdi eskive köy yemekleri moda. Dünyanın ünlü şefleri bunların peşide. Kolay gelsin!