Kalbur biliyorsunuz;bulgur ,buğday elemek için , un eleğinden daha iri delikli elek.. Tatlıya şekil vermek için, hamur üzerinde yuvarlanır. Dolayısı ile bu adı almış.. ” kalbura bastı” diye bilinen tatlı yine ayni tarz da şekillendirilir.Bu tatlıyı ilk yaptığım zaman 14-15 yaşların da idim.. Çoğunu ne yazık ki kaybettiğim büyüklerime hem öğrettim, hem onlara defalarca yaptım. O kadar çok kişiye öğrettim ki; sayısını unuttum.Dedemin bulgur üretim yeri (Dink) vardı. Kalburlar özel mumlu iplerle elde yapılırdı.Rahmetli dedeciğim bana özel bir kalbur yaptırmıştı, sadece çok sevdiği bu tatlı için.
Bu tatlıyı radyoda duymuştum. Saray
aşçısı, sultan için ,bademli un helvası yapmış .Sultan beğenmeyip geri yollamış… Aşçı atmaya kıyamadığı helvayı, kalbur üzerin de yuvarlayıp yağda kızartmış. Adını soran Sultana ” kalbur tatlısı” demiş.
Ne yazık ki kalbur yok artık. Evde plastik süzgeç üzerin de yuvarladım tatlıyı. Tv de peynir kutusundan çıkan plastik kapak üzerin de yuvarladım. Rende üzerinde veya herhangi şekilde bir kapta aynı işi görebilir.
MALZEMELER
1,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı çok ince kıyılmış badem
1/2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kıyılmış yeşil fıstık
Kızartmak için ayçicek yağı
ŞURUBU İÇİN
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
4-5 damla limon suyu
HAZIRLANMASI
Bir tencere de şekeri su ile karıştırıp kaynatın . Limon suyu ilave edip ateşten alın. Soğumaya bırakın.
1,5 bardak su, tereyağı , badem, tuzu bir tencere de bir ,iki taşım kaynatın. unu ilave edip , hızla karıştırın. Hamur hemen toplanacaktır..
Hamuru biraz soğumaya
bırakın.Hamurdan ceviz büyüklüğün de parçalara ayırın.
Şekilli bir kap üzerin de iki parmağınızla yuvarlayın. Bir tava da yeterince ayçicek yağını
yakmadan kızdırın .
Tavayı ateşten alın. Hamur parçalarını yağa dikkatle bırakın. Tavayı tekrar ateşe alın .
Yüksek ateşte hiç karıştırmadan ,hamurlar hafif sertleşip pembeleşinceye kadar kızartın. Her parçayı dikkatle çevirin . Açık altın sarısı oluncaya kadar kızartın.